Ha Te is nyugodt éjszakai pihenésre vágysz, nem szeretnéd, hogy a holdfény vagy az éjszakai világítás, a nyári korai napfelkelték megzavarják álmodat, akkor érdemes sötétíteni legalább a hálószobát. Illetve, ha utcafronti a lakás, vagy a filmnézést szeretnétek sötétben élvezni - akkor a nappalit, és a többi helyiséget is. 

Manapság már a legtöbben redőnnyel oldják meg az éjszakai fényzárást, sötétítést - ami valóban nagyon praktikus, hiszen még a helyiség téli melegét vagy nyári hűvösét is képes benntartani a szobákban. 

Ennek ellenére a sötétítő függönyök otthonosabbá, harmonikusabbá teszik élettereinket, öltöztetik a szobákat. 

Ráadásul, a fényzáró, sötétítő függönyök olyan helyeken is alkalmasak, ahol másfajta árnyékolás technikailag nem lehetséges - mégis fontos a fénykizárás.

Nézzük, hogyan oldja meg mindezt nekünk a sötétítő függöny?

 

Miért érdemes redőny helyett - vagy akár mellett - sötétítő függönyt is használni?

A sötétítő függöny a nyári forróságban hűsíti a lakóteret, télen pedig melegebb érzetet ad, hiszen szigeteli az ablakot. Legfontosabb szerepe persze a sötétítés: nyugodtabb lesz vele az éjszakai pihenés, és megőrzi otthonunk, család intimitását is az által, hogy kintről nem látnak be hozzánk.

A sötétítő függöny ugyanakkor nem csupán praktikus, de ízléses, harmonikus kiegészítője is otthonunknak. Dekorálja, hangulatossá, otthonossá varázsolja a tereket.

 

Vannak a hagyományos, és az abszolút fényzáró sötétítő függönyök - ez utóbbi blackout technikával készül.  

Mit is jelent ez? 

A hagyományos sötétítő függönyök normál módon sötétítenek. Kitakarják a főbb fényforrásokat, nem is lehet belátni a lakásba a használatukkal, azonban nem teljesen lehet elsötétíteni velük a szobát. 

Ha teljes sötétítést szeretnénk elérni (például fordított műszakban dolgozunk, és nappal aludnánk, de a redőny technikailag nem megoldható) akkor a “blackout” és “dimout” típusú függönyökkel szinte tökéletes fényzárást érhetünk el. 

Hogyan készülnek ezek a szinte száz százalékig fényzáró típusok, mi a titkuk?

A lényeg a speciális szövéstechnikában rejlik! A dimout fügönyök három textilréteg össze szövésével (melyből a középső réteg fekete színű) érik el a 85-95%-os fényzárást, mellyel már nyugodt lehet a pihenésünk. 

A blackout sötétítő függönyök egy része a dimout típusokhoz hasonló technikával készül, csak még sűrűbb szövéssel és még vastagabb anyagból készülnek, ezért még jobb, 95-100%-os fényzárást biztosítanak. 

Egyre gyakoribbak a “kent hátú” blackout függönyök is: itt a sötétítő függönyök hátoldalát egy speciális, gumiszerű anyaggal vonják be, ami még napsütéses időben is teljes sötétséget eredményez. Ezek a “kent hátú függönyök” azonban érthetően merevebbek, kevésbé lágy esésűek, mint az előbbi változatok.

Hogyan válasszunk jól, milyen az ideális sötétítő függöny? 

Természetesen mindenkinek, minden életkörülményhez, és minden helyiséghez, funkcióhoz más és más lesz az ideális. A sötétítő függöny vásárlása előtt tehát érdemes végiggondolni az alábbiakat:

Milyen a szoba stílusa, hangulata? Fontos, hogy figyelembe vegyük a színeket és az anyagokat. Egy színes, vidám vagy egy légies modern nappalit elnehezít egy komor sötétítő függöny, nem fogjuk jól érezni benne magunkat. Fontos, hogy a helyiség színei, anyagai is harmonizáljanak egymással. Ha például mintásak a bútorkárpitok, akkor jobban illik mellé egy egyszínű sötétítő függöny

 

  • Mi a célunk, mit szeretnénk elérni a sötétítő függöny használatával? 

Az a cél, hogy ne lássanak be hozzánk este, és ne zavarjon a holdfény vagy az utcai lámpák fénye alváskor, filmnézéskor? Vagy komolyabb sötétítést, teljes fényzárást szeretnénk - mert történetesen utcafronti a lakás, esetleg fordított műszakban dolgozunk, és nappal aludnánk?

  • Fontos, hogy a helyiség méreteit is figyelembe vegyük!

Nagyobb, tágasabb nappaliba bátrabban választhatunk mintás, vagy kifejezetten sötét árnyalatú sötétítő függönyt, míg egy kisebb szobában inkább a világosabb, apró mintás darabok mutatnak majd jól. Attól, hogy világos árnyalatú, nem kell megijedni: képes lesz elzárni a fényt, elsötétíteni a szobát, hiszen a szövés technikán múlik a fényzárás elsősorban, illetve az anyagok rétegelésén - mint azt fentebb is olvashattuk.

  • Gondoljunk arra is, hogy milyen gyakran, és milyen hőfokon szándékozunk majd mosni függönyeinket? 

Ez elsősorban az allergiások számára lehet lényeges szempont. 

Ha természetes alapanyagokat szeretnénk, akkor számolnunk kell azzal, hogy a len, a pamut illetve viszkóz anyagokból készült függönyök mosáskor összemehetnek - a poliészter alapanyagú függönyök azonban sokkal mértéktartóbbak, mosásuk, vasalásuk is jóval könnyebb. 

  • Milyen stílusú, árnyalatú, méretű (lesz) a többi függönyünk?

És végül, de nem utolsósorban ügyeljünk arra is, hogy a kiválasztott sötétítő függöny majd a fényáteresztő függönyök anyagával, árnyalatával, stílusával is harmonizáljon, hogy tökéletes legyen az összhang és a harmónia a belső térben. 

  

Akár modern, minimál, glamour, art deco - vagy éppen akár vintázs, retro, esetleg vidékies hangulatú enteriőrbe keresed az ideális sötétítő függöny illetve fényáteresztő függöny társításokat, nálunk jó helyen jársz: segítünk kiválasztani és beszerezni a megfelelőt, méretre vágjuk, sőt akár meg is varrjuk, ha kéred!

A 100%-os elégedettségi garanciával büszkélkedő Függönybolt Budapest üzletében kollégáink eddig is készséggel segítettek Neked a függönyvásárlásban, ám mostantól már online is leadhatod rendelésedet!