Fiú vagy lányszoba? Baba, kisgyerek, ifjú vagy kiskamasz? Romantikus, játékos, vicces vagy sportos, kalandor vagy álmodozó? A mai elképesztő kínálat már nem ismer lehetetlent…

De mégis mi alapján érdemes döntenünk, ha az ideális gyerek textilek, azaz a gyerekszobai lakástextil megtalálása a cél?

 

1. Legyen közös a döntés, a választás!

A döntés az óriási választékból nyilván minden esetben egyéni, személyes ízlés és választás kérdése, ám a legfontosabb, hogy mindenképpen konzultáljunk a szoba kis lakójával, mielőtt nekiállunk megtervezni a birodalmát!

Már az ovisoknak is vannak vágyaik, van kedvenc színük, kedvenc meséjük, esetleg rajonganak a kisautókért, a rajzfilmekért vagy a hercegnőkért.

Egy iskolás gyereknek, főként a kiskamaszoknak, tiniknek pedig már egészen sajátos elképzelései vannak a saját környezetükről, ezért a legjobb, ha együtt tervezitek meg a szobát: ehhez szerencsére ma már rengeteg jó minőségi gyerek textilek, gyerek függöny, gyerek ágynemű, illetve kifejezetten gyerekszobába való ágytakaró, díszpárna kapható, melyekkel otthonos, meleg hangulatot, a kicsik egyéniségének és ízlésvilágának megfelelő teret alkothatunk, ahol biztonságban érzik magukat.

 

2. Jó, ha könnyen meg tud újulni a helyiség

A gyerekszoba nem az a hely, ahol az időtlen, hosszú távra szóló örökzöld árnyalatok, minták lesznek a nyerők! Természetesen, ha a gyerkőc már huzamosabb ideje rajong valami iránt, akkor érdemes lehet megfontolni egy tematikus szoba kialakítását. Ugyanakkor fel kell készülnünk arra is, hogy ami most menő, nem biztos, hogy egy-két év múlva is az lesz. Iskoláskorban pedig már itt az ideje végképp elszakadni a dínóktól és a hercegnőktől…

 

Ekkorra már bátrabban lehet választani egy élénk színű függönyt, takarót, párnát, az egészen sokszínű és sokoldalú gyerek textilek széles tárházából!

 

Ügyelj rá azonban, hogy a gyerekszobai lakástextilek  intenzitását és színvilágát a berendezés többi elemével egyensúlyba hozd!

 

3. A lényeg az összhang, de maradjon játékos a tér!

 

A bútorszövetek, a párnák, ágytakarók, függönyök, szőnyegek - azaz valamennyi lakástextil gyerekszoba esetén is a dekoráció, a hangulatteremtés fontos eszköze, meghatározó szereplője. Elengedhetetlen az alapos tervezés, fontos, hogy minden összhangban álljon egymással. Ám a legfontosabb mégis az, hogy a szoba maradjon játékos, kapjon benne külön hangsúlyt az ágynemű, a függöny.

 

4. Amiből nem adhatunk lejjebb: az az anyagok fajtája, minősége!

Ragaszkodjunk a tiszta pamut, len és egyéb természetes, környezetbarát anyagokhoz! Válasszunk színtartó és könnyen mosható textileket a gyerekszobába, mert óhatatlan, hogy ne érje a függönyt, pláne a gyerekágyneműt kisebb-nagyobb baleset, s ilyenkor jó, ha a gyakori mosástól nem fakul ki idő előtt a szín, a minta.

Az anyag kiváló minősége azonban nem csupán a színtartás miatt lényeges: a minőségi lakástextil, és pláne a gyerekszobai textíliák gyártói különösen ügyelnek az anyag megfelelő színtartósságára, moshatóságára, és persze arra is, hogy a lakástextilek anyagai is környezet - és egészségbarát megoldással készüljenek, ne tartalmazzanak ftalátokat, illetve olyan káros anyagokat, ami esetleg allergizálhat. 

 

5. Színes lakástextilekkel könnyedén varázsolhatunk egyszínű falak közé is kreatív, személyes térélményt!

Ha a falakat nem is szeretnénk kétévente újra festeni vagy tapétázni, ahogy a gyerkőcök éppen aktuális hangulata vagy rajongása diktálja, akkor válasszunk egy kellemes színt, vagy döntsünk egy natúrabb tapéta mellett, melyhez majd a színes, mintás gyerek textilek egyedi megoldásait könnyedén lehet igazítani, és időnként cserélgetni - akár az évszakhoz illően is, vagy ha már megunták a kicsik az aktuális mintát, mesehőst…

 

A gyerekszobai lakástextilek ezek közül is a legalkalmasabbak erre a célra, hiszen mivel nagy felületen van jelen a szín és a minta a térben, ennek köszönhetően képes egy szőnyeg vagy egy függöny is legalább annyira meghatározni a szoba hangulatát, a helyiség atmoszféráját, mint a falak és a padló színe, mintázata.

 

A gyerekek igényei - jól tudjuk - kifürkészhetetlenek: semmi esetre se a divat döntsön, vagy mi, szülők! Ha van is javaslatunk, feltétlenül egyeztessünk! Ha nincs, akkor pedig vegyük elő a laptopot, a mobilt, vagy egy szép, kézbe vehető katalógust és tervezgessünk, nézegessünk velük együtt, közösen! Meg fogunk lepődni, mennyire bátran is választanak…


Gyerekszobai lakástextileket, elképesztő választékban, klasszikus vagy egyedi stílusokban, izgalmas színben, trendi mintákban találhattok meg egyre bővülő kínálatunkban.